Undervisningsmaterialer til gymnasiet om CRISPR og svampe

søndag 16 jun 19
|

Kontakt

Amalie Avnborg
Leder af Biotech Academy
DTU Bioengineering
23 31 00 61

Biotech Academy er klar med nye materialer til undervisning i biologi og bioteknologi

Gensaks med knivskarp præcision – CRISPR/Cas9

Biotech Academy har i løbet af foråret lanceret et undervisningsprojekt om CRISPR/Cas9, der er en af de nyeste teknologier inden for genmodifikation, som gør det muligt at klippe i DNA og flytte rundt på gener med enorm præcision. Materialet er teoretisk udfordrende og bygger på læsestof, illustrationer samt opgaver.

Eleverne får gennem materialet en grundig introduktion til den molekylære funktion af CRISPR/Cas9, og hvordan vi konkret kan udnytte den til genmodifikation. Teorimaterialet indeholder fire cases om oprindelsen af CRISPR/Cas9, som belyser bakteriens immunforsvar, ændring af genregulering, genterapi i mennesker og hvordan CRISPR/Cas9 kan bruges til at kontrollere hele populationer af organismer, fx udryddelse af malariamyg. Derudover indeholder materialet en række teoretiske spørgsmål, som eleverne kan arbejde med og tilhørende retteark til læreren. Materialet kan bl.a. fungere som baggrund for en oplyst etisk debat i klasselokalet: Vi kan ændre livets kode – er det uetisk at genmodificere, eller er vi faktisk etisk forpligtede til at drage nytte af det?

Undervisningsmaterialet henvender sig til 3.g klasser med bioteknologi A, da det forudsætter at eleverne har en vis viden omkring forskellige bioteknologiske grundområder. Undervisningsmaterialet kan dog også fungere i en nysgerrig og faglig kompetent 2.g klasse. Materialet er endvidere velegnet til SRP-opgaven.

 

Se materialet her.

Svampenes forunderlige verden

Vidste du, at der findes svampe specialiseret i hjernevask af cikader? Svampe er overalt omkring os, bl.a. som padehatte til brug i køkkenet og som skimmelsvampe, som bruges i stor stil i den bioteknologiske industri. Dette kan man blive meget klogere på hos Wonders of Biology, hvor børn, unge og voksne kan gå på opdagelse i svampenes forunderlige verden. Man kan blandt andet lære, hvad en svamp er, hvor vi kan finde dem, og hvordan vi kan bruge svampe til fermentering, i køkkenet eller som bioteknologiske produktionsorganismer. Materialet om svampe er udviklet af Biotech Academy og Age of Biology - et initiativ af Novozymes.

Til undervisning på gymnasiet egner særligt emnet fermentering sig godt. Materialet indeholder en forsøgsvejledning til brygning af kombucha og undersøgelse af sukkeromsætning og biomasseproduktion samt teorimateriale om fermenteringsprocessen og anvendelsen af mikroorganismer som produktionsorganismer. Forsøget kan udføres med alle klassetrin på gymnasiet, mens det skrevne materiale og skabelonen til rapportskrivning primært henvender sig til omkring 2.g.

Se materialet her.

 
Andre undervisningsmaterialer fra Biotech Academy

Biotech Academy, der er en studenterorganisation knyttet til DTU, har igennem den seneste årrække udgivet en hel række undervisningsmaterialer, bl.a. teorimateriale, øvelsesvejledninger, videoer, opgaver og virtuelle laboratorieøvelser. Find dem alle - gratis - på www.biotechacademy.dk.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://www.bioinformatics.dtu.dk/danish/nyheder/nyhed?id=1EC711A8-A55F-4FFD-B2CC-EDF11E16193A&utm_device=web&utm_source=RelatedNews&utm_campaign=DTU-underskriver-aftale-om-personlig-medicin-i-Singapore
16 SEPTEMBER 2019